ငရုတ္စိုက္ပ်ိဳးျခင္းႏွင့္ မ်ိဳးေစ့ထုတ္လုပ္ျခင္း



ငရုတ္စိုက္ပ်ိဳးျခင္းႏွင့္ မ်ိဳးေစ့ထုတ္လုပ္ျခင္း
============================
ငရုတ္ (Capsicum annuum, 2n=2x=24) သည္ အေရးၾကီးေသာ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ သီးႏွံတစ္ခုျဖစ္သည္။ ငရုတ္သည္ ေျခာက္ေသြ႔ေသာ ရာသီအပူခ်ိန္ ၂၁-၃၃ ဒီဂရီစင္တီဂရတ္တြင္ ေကာင္းစြာ ျဖစ္ထြန္းသည္။ ညအပူခ်ိန္သည္ ၃၀ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ထက္ ရွိေနမည္ဆိုလွ်င္ ငရုတ္ပင္သည္ အသီးတင္လိမ့္မည္ မဟုတ္ေပ။ မ်ိဳးေစ့ထုတ္လုပ္ ရန္အတြက္ ေရြးခ်ယ္ထားေသာ ကြင္းသည္ျပီးခဲ့ေသာ ရာသီက စိုက္ခဲ့သည့္ သီးႏွံသည္ ပဲမ်ိဳးရင္း၀င္အပင္မ်ား (သို႔) ႏွံစားမ်ိဳးရင္း၀င္ အပင္မ်ားျဖစ္ခဲ့လွ်င္ ပိုေကာင္းသည္။ သုိ႔မဟုတ္ ယခင္စိုက္ခဲ့ေသာ သီးႏွံသည္ ကန္စြန္းဥ (သို႔) ခရမ္းမ်ိဳးႏြယ္၀င္ အပင္မ်ား(ခရမ္းခ်ဥ္ ၊ငရုတ္၊ ခရမ္း စသည့္) ျဖစ္ခဲ့လ်ွင္ ၎ကြင္းအား ေရွာင္ရွားသင့္သည္။ ထိုစနစ္သည္ ေရာဂါပိုးမ်ား တိုးပြားမ်ားျပား လာျခင္းကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးသည္။

မ်ိဳးမ်ား

Pant C-1, Pusa Jwala, Andhra Jyoti, Punjab lal ႏွင့္ျမန္မာ ကြ်မ္းက်င္သူ အဖြဲ႔အစည္းမ်ားမွ ေထာက္ခံထားေသာ ေဒသမ်ိဳးေကာင္းမ်ား

မ်ိဳးမေရာေစရန္ ထားရွိရမည့္ အကြာအေ၀း

အေျခခံမ်ိဳးအဆင့္ (၂)မိ်ဳးေစ့အတြက္ - ၂၀၀မီတာ

မ်ိဳးသန္႔အဆင့္ (၂)မ်ိဳးေစ့အတြက္ - ၁၀၀မီတာ

ရာသီဥတုႏွင့္ ေျမအမ်ိဳးအစား

အပူခ်ိန္ ၁၅-၃၅ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ ရွိျပီးရက္၁၃၀-၁၅၀အတြင္း ႏွင္းခါးက်ေရာက္မွဳ ကင္းလ်ွင္ငရုတ္စိုက္ပ်ိဳး ရန္သင့္ေတာ္သည္။ ေျမၾကီး၏ အပူခ်ိန္သည္ ၁၀ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ႏွင့္ေအာက္ ေလ်ာ့နည္းလွ်င္ အပင္၏ ၾကီးထြားမွဳကို တု႔ံေႏွးေစသည္။ အပူခ်ိန္၄၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ အထက္ ေက်ာ္လွ်င္အသီးတင္မွဳ ညံ့ရံုသာမက ဆိုးဆိုး၀ါး၀ါး အသီးေၾကြက်မွဳ ကုိလည္းျဖစ္ေစသည္။ ငရုတ္အား ေျမအမ်ိဳးအစား အေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးနိုင္ေသာ္လည္း ေရစီးေရလာေကာင္းျပီး ေျမၾသဇာထက္သန္ ေပါၾကြယ္၀ေနေသာ ႏွုန္းေျမသည္ ငရုတ္စိုက္ပ်ိဳး ထုတ္လုပ္ရန္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။ ေရ၀ပ္မွဳဒဏ္ကို ခံနိုင္ရည္မရွိေသာ အပင္ျဖစ္သည္။သင့္ေတာ္ေသာ ေျမခ်ဥ္ငံဓါတ္မွာ ၅.၅-၆.၅ျဖစ္သည္။

ပ်ိဳးခင္းျပင္ဆင္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း

ေျမတစ္ဟက္တာ စိုက္ရန္အတြက္ ၂၀၀မီတာ ပတ္လည္ခန္႔ရွိေသာ ပ်ိဳးေဘာင္လုိအပ္ပါသည္။ ေျမၾကီးအတြင္းသို႔ ႏြားေခ်းမ်ား သမေအာင္ ေရာေမႊျပီးေနာက္ ပ်ိဳးေဘာင္/ပ်ိဳးခင္းအား ထယ္ေရးညက္သည္အထိ ျပင္ဆင္သင့္ပါသည္။ ပ်ိဳးေဘာင္/ပ်ိဳးခင္းအား ဓါတုေဆးမ်ားျဖင့္ စီရင္ေပးျခင္းကို ခရမ္းခ်ဥ္ႏွင့္ခရမ္းမွာ ကဲ့သို႔ပင္ အတူတူ ျပဳလုပ္သင့္ပါသည္။ အေညွာင့္ေပါက္မွဳ ေကာင္းရန္ ပ်ိဳးခင္းအား အေညွာင့္ေပါက္မွု ကာလျပီးဆံုးသည့္ တိုင္ေအာင္ျမက္ေျခာက္ မ်ားျဖင့္ဖံုးအုပ္ ေပးလွ်င္ပိုေကာင္းပါသည္။ နံနက္ပိုင္းႏွင့္ ညေနပိုင္းတြင္ ေရဖ်န္းပံုးျဖင့္ ပံုမွန္ေရခပ္ပါးပါး ေလာင္းေပးျခင္းကို ျပဳလုပ္သင့္ပါသည္။ က်န္းမာသန္စြမ္းေသာ ပိ်ဳးပင္ရရွိရန္ ပ်ိဳးခင္းအား ၄၀ဇကာနိုင္လြန္ပိုက္ျဖင့္ ေရာဂါပိုးမႊား သယ္ေဆာင္လာသည့္ အရာမ်ားမွ ကာကြယ္ရန္ ဖံုးအုပ္ေပးလွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္။

စိုက္ပ်ိဳးခ်ိန္

ေအာက္တိုဘာလ

ေျပာင္းေရြ႕စိုက္ပိ်ဳးျခင္း

ပံုမွန္အားျဖင့္ ေျပာင္းေရြ႕စိုက္ပ်ိဳးျခင္းကို ပ်ိဳးေထာင္ျပီးေနာက္ (၄၀-၅၀)ရက္သားတြင္ ျပဳလုပ္ၾကသည္။ ေျပာင္းေရြ႕မစိုက္မီ (၁၀)ရက္ခန္႔အလိုတြင္ ငရုတ္ပ်ိဳးပင္၏ အရြက္မ်ားအား ျဖတ္ညွပ္တိေပးလ်ွင္ ေျပာင္းေရြ႕စိုက္ပ်ိဳးေသာ ပ်ိဳးပင္အား ပို၍လန္းဆန္းရွင္သန္ ေစပါသည္။ ပ်ိဳးပင္အား ပိုျပီးခံနိုင္ရည္ရွိလာေအာင္ လုပ္ေပးျခင္းကို ေျပာင္းေရြ႕မစိုက္မီ ၁ပတ္ခန္႔တြင္ ပ်ိဳးခင္းအား ေရေလာင္းေပးျခင္းကို ထိန္းညွိေပးျခင္းျဖင့္ စတင္သင့္သည္။

မ်ိဳးေစ့ႏွုန္းထား - တစ္ဟက္တာလွ်င္ ၅၀၀-၆၀၀ဂရမ္ႏွုန္း

ပင္ၾကားတန္းၾကား အကြာအေ၀း - ၄၅×၃၀စင္တီမီတာ

သဘာ၀ေျမၾသဇာႏွင့္ ဓါတ္ေျမၾသဇာမ်ား ထည့္သြင္းေပးျခင္း

ေယဘုယ်အားျဖင့္ အာဟာရ ထည့္သြင္းေပးမွဳသည္ ေျမခံအျဖစ္ ေျမတစ္ဟက္တာလွ်င္ ႏြားေခ်းတန္ (၂၀)ႏွင့္အတူ ယူရီးယာား ၉၀ကီလိုဂရမ္၊ တီဆူပါ၁၅၀ကီလိုဂရမ္၊ ဓါတ္ဆား၁၅၀ ကီလုိဂရမ္ ျဖစ္ျပီး ယူရီးယား ၆၉ကီလိုဂရမ္ကို ပန္းပြင့္ခ်ိန္ႏွင့္ အသီးတင္ခ်ိန္တို႔တြင္ ႏွစ္ၾကိမ္ခြဲ၍ ထပ္မံထည့္သြင္းေပးျခင္းတို႔ ျဖစ္သည္။

ပိုးမႊားေရာဂါမ်ား ကာကြယ္ႏွိမ္ႏွင္းျခင္း

ေရာဂါမ်ား

ခါးရိေရာဂါ(Damping Off)

ဤေရာဂါသည္ ပ်ိဳးပင္၏ အပင္ေျခနား( Hypocotyl) တြင္ညိုးႏြမ္းျခင္း ျဖစ္ကာပ်ိဳးခင္း အဆင့္တြင္ ဆိုး၀ါးေသာ ေရာဂါတစ္ခုျဖစ္သည္။ မ်ိဳးေစ့အား သိီရမ္၊ကက္တန္၊ အဂရိုစန္ (Agrosan) ႏွင့္ဒိုင္ဖိုလတန္ (Difolatan) တို႔ကိုမ်ိဳးေစ့ ၁-ကီလိုဂရမ္ အတြက္၃ဂရမ္ႏွုန္းျဖင့္ လူးနယ္ကာ စိုက္ပ်ိဳးျခင္းမွာ ဤေရာဂါအား ကာကြယ္ရာတြင္ ထိေရာက္မွဳရွိသည္။

မွဲ႕ေျပာက္စြန္းေရာဂါ (Anthracnose)

ဤေရာဂါအား အသီးပုပ္ႏွင့္ ကိုင္းျဖားေျခာက္ ေရာဂါဟုလည္း ေခၚေ၀ၚၾကသည္။ ေရာဂါလကၡဏာသည္ အသီးမ်ား ၾကီးထြားလာေသာအခါ ဗဟိုတူစက္၀ိုင္းကြက္မ်ား (concentric rings) ျဖစ္ကာ ေရစိုနာကြက္မ်ား အျဖစ္ေပၚလာသည္။ ေရာဂါက်ေနေသာ အမွိဳက္သရိုက္မ်ားအား မီးရွို႕ဖ်က္ဆီးပစ္ျခင္း၊ ကက္တန္(သို႔) သီရမ္ျဖင့္ မ်ိဳးေစ့အား လူးနယ္စိုက္ပ်ိဳးျခငး္ႏွင့္ ဘာဗင္စတင္ (Bavistin) ၀.၂%(သို႔) ဒိုင္သိမ္းအမ္-၄၅တို႔အား ၁၅-ရက္ျခား တစ္ၾကိမ္ ပက္ဖ်န္းေပးျခင္းသည္ ထိေရာက္မွဳရွိသည္။

ရြက္ေျပာက္ေရာဂါ

ေရာဂါလကၡဏာမွာ အရြက္ေပၚႏွင့္ အရိုးတံေပၚတြင္ ဘဲဥပံုသ႑န္ မီးခိုးေရာင္ဗဟို အေျပာက္မ်ား ျဖစ္လာသည္။ ဤေရာဂါအား ကာကြယ္ရန္ ပ်ိဳးပင္အား ဘာဗင္စတင္ ၀.၂%တြင္ ထည့္၍ႏွစ္ျခင္း (သို႔)ပ်ိဳးပင္အား ပက္ဖ်န္းေပးျခင္း တို႔ကိုျပဳလုပ္သင့္ပါသည္။

ရြက္လိပ္ ရြက္တြန္႔ ဗိုင္းရပ္စ္ ေရာဂါ(Leaf curl virus)

ဗိုင္းရပ္(စ္)ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေသာ ေရာဂါျဖစ္ျပီး အရြက္မ်ား တြန္႔လိမ္ျခင္း၊ ရြက္ေၾကာမ်ား ၾကားတြင္ရွံု႕တြျခင္း၊ အဖုအေဖာင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္းႏွင့္ ရြက္ေၾကာမ်ား ထူလာျခင္းတို႔ျဖစ္သည္။ ကနဦးအဆင့္တြင္ ၾကားအဖူးမ်ားသည္ အရြယ္အစား ေသးျပီးအစုလုိက္ ျဖစ္ေပၚလာသည္။ ၎သည္ ယင္ျဖဴေၾကာင့္ ကူးစက္ပ်ံ႕ႏွံ႔သည္။ ကာကြယ္ႏွိမ္ႏွင္းရန္ နည္းလမ္းမ်ားမွာ ေရာဂါက်ေနေသာ အပင္မ်ားအား ဖယ္ရွားပစ္ျခင္း၊ ယင္ျဖဴအား ေျမတစ္ဟက္တာလွ်င္ ျဖဴရာဒန္ (Furadon) ၁.၅ကီလုိဂရမ္ ႏွုန္းျဖင့္ထည့္ေပးျခင္း၊ ရိုေဂါ(Rogor) (သို႔)မီတာစန္ေတာ့ (Metasystox) ၀.၂% ပိုးသတ္ေဆးမ်ားကို ၁၅ရက္ျခား တစ္ၾကိမ္ ပက္ဖ်န္းေပးျခင္းတို႔ ျဖစ္ပါသည္။

ပိုးမႊားမ်ား

သရစစ္ေလွးပိုး(Thrips)

ေလာက္ေကာင္ႏွင့္ အရြယ္အေရာက္ေကာင္မ်ားသည္ အရြက္နုမ်ားကို က်ေရာက္ျပီး အရြက္လိပ္တြန္႔ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚေစကာ အပင္၏အရည္မ်ားကို စားသံုးသည္။ ပန္းပြင့္ႏွင့္ အဖူးမ်ားကိုလညး္ ဖ်က္ဆီးသည္။ ရိုေဂါ (Rogor) သို႔မဟုတ္ မီတာစန္ေ မီတာစန္ေတာ့ (Metasystox) ၀.၂%ကို ၁၅ရက္ျခား တစ္ၾကိမ္ ပက္ဖ်န္းေပးျခင္းျဖင့္ ထိေရာက္မွဳရွိသည္။

ပ်ပိုး( Ahpids)

အရြက္ႏု အရြက္ငယ္မ်ားကို အမ်ားအျပား ဖ်က္ဆီးစားေသာက္ျခင္းျဖင့္ မ်ားစြာေသာ ဆံုးရွံုးမွုကို ျဖစ္ေစသည္။ မီတာစန္ေတာ့ (Metasystox) ၀.၂%ကို ၃-၄ၾကိမ္ပက္ဖ်န္း ျခင္းသည္အက်ိဳးရွိ ထိေရာက္သည္။

မႊားပင့္ကူ (Mites)

ဤေသးငယ္ေသာ ပင့္ကူအမ်ိဳးအစား ဖ်က္ပိုးမ်ားသည္ အရြက္၏ ေအာက္ဖက္တြင္ ပိုးမွ်င္အိမ္မ်ား ဖြဲ႕လ်က္အမ်ားအျပား ေတြ႔ရသည္။ အင္ဒိုဆာဖန္(၀.၂%) သို႔မဟုတ္ ရိုေဂါ(၀.၂%) ပက္ဖ်န္းေပးျခင္းကို ျပဳလုပ္ပါ။

မလုိလားအပ္ေသာ အပင္မ်ားအား ထုတ္ႏုတ္ဖယ္ရွားေပးျခင္း

မလိုလားအပ္ေသာ အပင္မ်ားအား ဖယ္ရွားျခင္းကို သီးေတာင့္မ်ားအား အေျခခံျခင္းထက္ အပင္တစ္ပင္လံုးကို အေျခခံျပီး ျပဳမူေဆာင္ရြက္သင့္သည္။ မ်ိဳးကြဲအပင္မ်ားအား ေတြ႔ေတြ႔ခ်င္း ထုတ္ႏုတ္ဖယ္ရွား ပစ္သင့္သည္။ အရြက္ၾကီးမ်ားႏွင့္ အပင္မ်ားၾကားတြင္ အရြက္ငယ္ေသာ အပင္မ်ားကို သိရွိနိုင္သလို အရြက္ငယ္မ်ားႏွင့္ အပင္မ်ားၾကားတြင္ အရြက္ၾကီးအပင္မ်ားကို သိရွိနိုင္သည္။ ပထမဆံုး အသီးတင္ေသာ အသီးေတာင့္မ်ားသည္ စားသံုးနိုင္ေသာ ရည့္မွည့္မွဳကို ေရာက္ရွိလာေသာ အခါမလိုလားအပ္ေသာ အသီးပံုသ႑ာန္ႏွင့္ အပင္မ်ားအား ဖယ္ႏွုတ္ပစ္ရမည္။ ဤသို႔ ေဆာင္ရြက္ျခငး္မွာ မလိုလားအပ္ေသာ အေစ့မ်ားကို ဖယ္ထုတ္ျပီးသလို ပံုမွန္ကပ္လ်က္ ရွိေနေသာ အပင္မ်ားႏွင့္ ပင္ျခား၀တ္မွံု ကူးျခင္းကိုလညး္ တားဆီးေပးရာ ေရာက္သည္။ အသီးေတာင့္မ်ားသည္ ရင့္မွည့္ခ်ိန္ အေရာင္မ်ား (အနီေရာင္၊ အ၀ါေရာင္)စတင္ျပလာေသာ အခါတစ္ခါတစ္ရံ အေရာင္ကြဲႏွင့္ အသီးေတာင့္ အပင္မ်ားကိုဖယ္ရွားပစ္ရမည္။ မ်ိဳးကြဲအပင္မ်ားအျပင္ ရြက္ေျခာက္ေရာဂါ၊ မွဲ႕ေပ်ာက္စြန္းမ်ားကို ဖယ္ရွားပစ္ရမည္။ မ်ိဳးကြဲအပင္မ်ားအျပင္ ရြက္ေျခာက္ေရာဂါ၊ မွဲ႕ေပ်ာက္စြန္း ဗိုင္းရပ္(စ္) ေရာဂါက်ေနေသာ အပင္မ်ားကို အခင္းမွဖယ္ရွား ပစ္ရမည္။

မ်ိဳးေစ့ထုတ္ယူျခင္း

အနီရင့္မွည့္ေရာင္ အခ်ိန္တြင္ အသီးေတာင့္မ်ားအား ခူးဆြတ္ျခင္းသည္ မ်ိဳးေစ့အေညွာင့္ေပါက္ ခက္ခဲမွဳ အေျခအေနကို ျဖစ္ေစသည္။ အစိုမ်ိဳးေစ့ထုတ္ယူျခင္းႏွင့္ ေျခာက္မ်ိဳးေစ့ ထုတ္ယူျခင္းဟူ၍ မ်ိဳးေစ့ထုတ္ယူျခင္း (၂)နည္းရွိသည္။ အစိုမ်ိဳးေစ့ ထုတ္ယူျခင္းကို ခရမ္းခ်ဥ္မွာ ကဲ့သုိ႔ပင္ အပုပ္ခံ အခ်ဥ္မေဖာက္ပဲ ျပဳလုပ္နုိင္သည္။ မ်ိဳးေစ့ကို အသီးေတာင့္မွ ေရအဆင့္ဆင့္ ေဆးေၾကာျခင္းျဖင့္ ထုတ္ယူနိုင္သည္။ ေဆးေၾကာျပီးေနာက္ မ်ိဳးေစ့မ်ားအား ဇကာေပၚတြင္ ျဖန္႔ကာအရိပ္ ေအာက္တြင္၂-၃ရက္ၾကာ အေျခာက္ခံရမည္။ အေျခာက္မ်ိဳးေစ့ ထုတ္ယူရာတြင္ အနံ႔စူးရွေသာ မ်ိဳးမ်ားအား မိ်ဳးေစ့မထုတ္ခင္ ေနေရာင္ေအာက္တြင္ အေျခာက္ခံရမည္။ သို႔ေသာ္လည္း မွတ္သားရမည္မွာ အေျခာက္မ်ိဳးေစ့ ထုတ္ယူျခင္းသည္ အလုပ္သမားမ်ားအတြက္ ႏွစ္သက္စရာ ေတာ့မဟုတ္ေပ။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ၎တို႔အေနျဖင့္ မ်က္စိႏွင့္ သလိပ္ခြ်ဲ အေျမွးပါး ယားယံျခင္းကို ၾကံဳေတြ႔ရေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။

မ်ိဳးေစ့အထြက္ႏွုန္း

တစ္ဟက္တာလွ်င္ မ်ိဳးေစ့၁၀၀-၂၀၀ ကီလိုဂရမ္သည္ ေက်နပ္လက္ခံစရာ ျဖစ္သည္။ အသီးေတာင့္ အေရအတြက္ အနည္းငယ္ အတြက္အသံုးျပဳ ေသာလက္သံုးျဖတ္လမ္း နည္းမွာေသးျပီး အန႔ံစူးရွေသာ သီးေတာင့္၁ ကီလိုဂရမ္လွ်င္ မိ်ဳးေစ့၅-၅၀ဂရမ္ ထြက္လိမ့္မည္။ အနံ႔စူးရွေသာ မိ်ဳးမ်ားအတြက္မ်ိဳးေစ့၁၀၀၀၏ အေလးခ်ိန္မွာ ၃.၅ဂရမ္ျဖစ္ျပီး ငရုတ္ခ်ိဳ/အပြ မ်ိဳးမ်ားအတြက္ ၅ဂရမ္ျဖစ္သည္။

စိုက္ကြင္းစံခ်ိန္စံညြန္းမ်ား

မ်ိဳးမေရာရန္ ထားရွိရမည့္ အကြာအေ၀း -FS -၄၀၀မီတာ (CS-၂၀၀မီတာ)

ကြင္းဆင္း စစ္ေဆးျခင္း အၾကိမ္ေရ -၃ၾကိမ္

မ်ိဳးေစ့ စံခ်ိန္စံညြန္းမ်ား

အေညွာင့္ေပါက္မွဳ ရာခိုင္ႏွုန္း -၆၀%

သန္႔စင္မွု ရာခိုင္ႏွုန္း -၆၈%

Knowledge Corner


No comments:

Post a Comment