အလွစိုက္ငရုတ္(အေသးေတာင့္)စုိက္ပ်ိဳးနည္း



ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ မိုးေမွ်ာ္သီး၊ ကုလားေအာ္သီးဟု အေထာင္လိုက္သီးတတ္ေသာ င႐ုတ္ကိုေခၚၾကသည္။ ပံုမွန္သမ႐ိုးက် သီးၿပီး အလြန္စပ္ေသာ အသီးေတာင့္ေသးေသးႏွင့္ င႐ုတ္ကို ထိုင္းင႐ုတ္ဟုေခၚၾကသည္။ အလွစိုက္ၾကသည့္ င႐ုတ္ျဖစ္သက့ဲ အေရာင္ အနီတစ္မ်ိဳးတည္းသာ သီးေသာင႐ုတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အပင္ ၏ အျမင့္မွာ သံုးေပသာသာ ရိွၿပီး အလြန္ပူေသာ စပ္ေသာ မ်ိဳးျဖစ္သျဖင့္ ခူးဆြတ္ကိုင္တြယ္ရာတြင္ လက္အိတ္မ်ား အသံုးျပဳ၍ ခူးဆြတ္ရသည္။ အနီ၊ အဝါ အေရာင္စံုေသာမ်ိဳးကို ခရစ္စမတ္င႐ုတ္ဟုေခၚၿပီး အလွစိုက္ၾကေသာ မ်ိဳးမ်ားထဲတြင္ ေရပန္းအစားဆံုးျဖစ္သည္။ အလွစိုက္ေသာင႐ုတ္မ်ားသည္ အစပ္ဆံုး င႐ုတ္မ်ိဳးမ်ားျဖစ္ၿပီး ပုတိုတိုေသးေသးေလးသီးတတ္ေသာ သီးစတြင္ အစိမ္းေရာင္၊ မွည့္လာေသာအခါတြင္ အနီေဖ်ာ့ အဝါအေရာင္သို႔ ေျပာင္းသြားေသာ အပင္ပုမ်ိဳး တစ္ခုသာလွ်င္ အနည္းငယ္ပူေသာ မ်ိဳးျဖစ္သည္။ စိုက္နည္းစနစ္မွာ အျခားင႐ုတ္မ်ိဳးႏွင့္အနည္းငယ္ ကြာျခားမႈ႕ရိွသည္။

၁။ ေျမျပဳျပင္ျခင္း

တစ္ဧကတြင္ မ်ိဳးေစ့ေလးဆယ္သားခန္႔ ဝင္ဆန္႔သည္။ မ်ိဳးေစ့ကို သဲပါးပါးျဖင့္ အုပ္၍ ေရပါးပါးဖ်န္းစိုက္ပါ။ စိုက္ခင္းထဲမွေျမကို ႏြားေခ်း ဆယ္တန္ ထည့္သြင္းပါ။ စိုက္ေဘာင္ကို အနံသံုးေပ အ႐ွည္ဆယ္ေပ ေဖာ္ပါ။ ပ်ိဳးသက္ရက္ေပါင္း သံုးဆယ္တြင္ အပင္ေရႊ႔ပါ။ ဆယ္ရက္တြင္တစ္ႀကိမ္ ထမင္းစားဇြန္း ျဖင့္တစ္ဇြန္း ဆယ့္ငါးပတ္လည္ကို ပံုမွန္ထည့္ပါ။ စိုက္ၿပီးႏွစ္ဆယ့္ငါးရက္အၾကာတြင္ ကိုင္းျဖာမ်ားမ်ား ထြက္ရန္ ခြကိုင္းကို ႏွစ္ကိုင္းသာထားျခင္းက ပိုမိုအုပ္အုပ္ဆိုင္းဆိုင္းျဖစ္ေစသည္။ မည္သည့္ေျမအမ်ိဳးအစားတြင္မဆို ေကာင္းစြာ ျဖစ္ထြန္း၏။

ၾကားေပါင္းလိုက္ျခင္းကို အျမစ္တိမ္ေသာ အပင္ျဖစ္၍ ေပါက္ျပားအေသးျဖင့္သာလိုက္သင့္သည္။ ေပါင္းသတ္ေဆး သံုးလိုကသံုးပါ။ မသံုးလိုပါက ေကာက္႐ိုးုျဖင့္ေျမကိုဖံုးအုပ္၍စိုက္ပါ။ ပန္းမပြင့္မွီ ေျမေဘာင္တင္ျခင္းကို ျပဳလုပ္ျခင္းသည္ အပင္၏ အသီးသီး ႏႈန္းကို ပိုေစေသာေၾကာင့္ ေပါင္းႏွိမ္ျခင္း ျပဳလုပ္ရင္း တစ္ပါတည္း လုပ္သင့္သည္။

၂။ ပိုးမႊားႏွင့္ ေရာဂါမ်ား

ပ်ပိုး

ပ်ပိုးသည္ ပင္ရည္စုပ္ေသာ ပိုးမႊားျဖစ္ၿပီး ေဆာင္းတြင္းႏွင့္ အပင္သက္ ႏွစ္လေနာက္ပိုုင္းတြင္ အက်မ်ားသည္။ ပ်က်ပါက သီးေတာင့္မ်ား အရည္အေသြးက်ၿပီး ေရာင္းပန္းမလွျဖစ္တတ္သည္။ ဒိုင္မီသိုအိတ္ ၀.၀၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ကိုဖ်န္းပါ။

ေလွးပိုး

အရြက္မ်ားကို တြန္႔လိမ္ေကာက္ေကြးေစၿပီး အပြင့္မ်ားကို ေႂကြေစေသာ အဖ်က္ပိုး ျဖစ္သည္။ ပန္းပြင့္ခ်ိန္တြင္ အမ်ားဆံုးက်ေရာက္ ဖ်က္ဆီးတတ္သည္။ ေပါင္းႏွိမ္ေပးပါ။ ခံႏိုင္ရည္ရိွေသာ မ်ိဳးကိုစိုက္ပ်ိဳးပါ။ သီးလွည့္စနစ္ ကိုလည္း ျပဳလုပ္သင့္သည္။
စိုက္ထားေသာ မ်ိဳးေစ့ ေျခာက္ဆယ္သားကို ဧမီဒါ ကလိုပရစ္ ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ၈ က်ပ္သား ေရေဖ်ာ္၍ ဖ်န္းပါ။ ကာဘိုျဖဴရန္ ႐ွစ္ ပိႆာ သို႔မဟုတ္ ပိုရိတ္ ဆယ္ရာခိုင္ႏႈန္း အခဲကို ႏွစ္ပိသာခြဲ သံုးႏိုင္သည္။

သီးလံုးေဖာက္ပိုး

ပိုးေလာက္ေကာင္မ်ားသည္ အရြက္မ်ားကိုစားၿပီး ဖ်က္ဆီးၿပီးေနာက္ သီးေတာင့္မ်ားကိုေဖာက္စားသည္။ သိးေတာင့္မ်ား၏ အရည္အေသြး က်ဆင္းသည္။ ေပါင္းႏွိမ္ေပးပါ။ ခံႏိုင္ရည္ရိွေသာ မ်ိဳးကိုစိုက္ပ်ိဳးပါ။ သီးလွည့္စနစ္ ကိုလည္း ျပဳလုပ္သင့္သည္။ ဘက္ဆလပ္သူရီဂ်င္နမ္းစစ္ ကို ေရတစ္လီတာတြင္ ထမင္းစားဇြန္း ငါးပံုပံု တစ္ပံုထည့္ေဖ်ာ္၍ ဖ်န္းပါ။

မႊားပိုး

အရြက္ေအာက္ဖက္ရိွ ရြက္ေၾကာမ်ားတြင္ ေနထိုင္ကာ ပင္ရည္မ်ား စုပ္ယူစားသံုးၾက၍ အရြက္မ်ားေကာ့၍ တြန္႔လိမ္လာသည္။ ေပါင္းႏွိမ္ေပးပါ။ ခံႏိုင္ရည္ရိွေသာ မ်ိဳးကို စိုက္ပ်ိဳးပါ။ သီးလွည့္စနစ္ ကိုလည္း ျပဳလုပ္သင့္သည္။ ဒိုင္မီသိုအိတ္ ၀.၀၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ကိုလည္း ဖ်န္းပါ။

ရြက္လိပ္ပိုး

အရြက္ႏွင့္အၫြန္႔မ်ားဆီက ပင္ရည္မ်ားကို စုပ္စားသည္။ အရြက္မ်ားတြန္႔ကုတ္ေစသည္။ ထို႔အျပင္ အသီးမ်ားကိုလည္း ျပဳတ္က်ေစသည္။ ဒိုင္ကလိုေဗာ့ (၀.၀၂ ) ရာခိုင္ႏႈန္း သို႔မဟုတ္ ကီြနာေဖာ့(၀.၀၂၅) ရာခိုင္ႏႈန္း ကို ငါးအဆီ သို႔မဟုတ္ ဆပ္ျပာရည္ႏွင့္ ေရာ၍ဖၽန္းပါ။

ျမစ္ထံုးနီမတုတ္

အျမင္တြင္းမွဝင္၍ ပင္ရည္စုပ္စားေသာ သန္ေကာင္က့ဲသို႔ ကပ္ပါးတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အျမစ္မ်ားကို ဖုထစ္ျဖစ္ေစၿပီး အပင္ကိုသာ၍ ညိဳးေသေစသည္။ ပူေႏြးေသာ ရာသီဥတုႏွင့္ သဲဆန္ေသာေျမတြင္ အျဖစ္မၽားသည္။

ခံႏိုင္ရည္ရိွေသာ မ်ိဳးကို စိုက္ပ်ိဳးပါ။ သီးလွည့္စနစ္ ကိုလည္း ျပဳလုပ္သင့္သည္။ တစ္ခါတစ္ရံတြင္ ေရလြမ္း၍ ထားျခင္းသည္ နီမတုတ္ကိုေလ်ာ့ပါးေစသည္။

ခါးရိပင္ညိဴးေရာဂါ

မ်ိဳးေစ့ေလးဆယ္က်ပ္သားကို ထ႐ိုင္ဂိုဒါးမား ဗရီေဒ သံုးက်ပ္းသားျဖင့္ေရာေမႊ၍ မစိုက္မီ လူးနယ္ထားပါ။ ပ်ိဳးပင္မ်ားကို ခါးရိေရာဂါကို ကာကြယ္ရန္အတြက္ ေကာ့ပါးေအာက္ဆီကလို႐ိုဒ္ ၁က်ပ္သားကို ေရတစ္လီတာတြင္ေဖ်ာ္၍ ႏွစ္ပတ္တစ္ႀကိမ္ဖ်န္းပါ။ ကာဗိုျဖဴရန္ ၃(အခဲ) ပ်ိဳးမည့္ေျမတစ္ေပပတ္လည္တြင
ေျခာက္က်ပ္သားကို အပင္မပ်ိဳးခင္ ထည့္ပါ။ ပ်ိဳးပင္ဘဝတြင္ အျဖစ္မ်ားေသာေရာဂါျဖစ္၍ ပိုမိုဂ႐ုစို္က္ပါ။ ေရမဝပ္ေအာင္ဂ႐ုစိုက္ပါ။ မိႉသတ္ေဆးသံုးစြဲပါ။

အရြက္ေျပာက္ေရာဂါ

အရြက္ေပၚတြင္ အနက္ေျပာက္ေလးမ်ားျဖစ္ၿပီး အသီးေတာင့္ေပၚတြင္ေရစိုကြက္ခၽြဲက်ိက်ိမ်ား ျဖစ္ေပၚသည့္ ေရာဂါ ျဖစ္သည္။ အရြက္မ်ားအဆစ္မွျပဳတ္က်ျခင္း မ်ားလည္းျဖစ္သည္။ အဂရီမိုင္ဆင္းန႔ဲ ေကာ့ပါးေအာက္ဆီကိလို႐ိုက္ကို ဖ်န္းပါ။

ေရစိုနာကြက္ေရာဂါ

ေရစိုနာကြက္မည္းမည္းမၽား သီးေတာင့္ႏွင့္ အရြက္မ်ားေပၚတြင္ ျဖစ္ေစေသာေရာဂါျဖစ္သည္။ အနာကြက္မၽား မွတစ္ဆင့္ သီးေတာင့္မ်ား ပုပ္သြားၿပီး ေႂကြက်ၾကသည္။ အထြက္ႏႈန္းက်ၿပီး ကူးစက္မႈ႕ျမန္သည္။ အစိုဓာတ္ပမာဏ မ်ားလြန္းၿပီး ေလဝင္ေလထြက္မေကာင္းေသာေနရာမ်ားတြင္ ပိုမိုျဖစ္ၾကသည္။

ေရာဂါကင္းစင္ေသာ မ်ိဳးေစ့ကိုသံုးပါ။ ကူးစက္ခံထားရေသာအကိုင္းအရြက္မ်ားကို မီး႐ိႈ႕ကိုဖ်က္ဆီးပါ။ မန္ကိုဇက္ ကို ေရတစ္လီတာလွ်င္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္စီေဖ်ာ္၍ သံုးပါ။

ေပါင္ဒါမႈန္က့ဲသို႔ ျဖဴေဖြးေသာေရာဂါ

အစိုဓာတ္မ်ားလွ်င္က်တတ္သည္။ ဆာလဖာ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ကိုေရတစ္လီတာ သို႔မဟုတ္ ကာဗင္ဒါဇင္ ထမင္းစားဇြန္း ေလးပံုပံုတစ္ပံုကိုေရတစ္လီတာျဖင့္ ဖ်န္းပါ။

၃။ ခူးဆြတ္ရိတ္သိမ္းျခင္း

ခူးဆြတ္ရာတြင္ လက္အိတ္မ်ားသံုးပါ။ ေဆးဖ်န္းၿပီးေနာက္ အာနိသင္ မက်န္ေအာင္ ရက္ေစာင့္ၿပီးမွ ခူးဆြတ္ပါ။ ကလိုရင္း ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းကို ေရဆယ္လီတာတြင္ ထည့္၍ ေဖၽာ္ပါ။ ခူးဆြတ္ၿပီးေသာ သီးေတာင့္မ်ားကို ႏွစ္မိနစ္ခန္႔စိမ္၍ အရိပ္ထဲတြင္ေရစစ္ၿပီး ေလသလပ္ခံ သိုေလွာင္၍ထားပါ။ တစ္ဧကတြင္ တန္ေပါင္း ဆယ့္ငါးတန္ထိ ထြက္ရိွႏိုင္သည္။

အလွပန္းပင္အျဖစ္ ေရာင္းခ်လိုပါက အပင္ပတ္လည္ေပါက္ၾကား တစ္ျပားစာကို ပတ္လည္ေပါက္၍ အပင္လိုက္ ႏူတ္ေရာင္းႏိုင္သည္။ ႏွစ္႐ွည္ၾကာျမင့္စြာ စိုက္ႏိုင္ေသာ သီးႏွံျဖစ္၍ တစ္ခါစိုက္ၿပီး သံုးႏွစ္အထိခူးစားႏိုင္ေသာ သီးႏွံျဖစ္သည္။

Knowledge Corner



No comments:

Post a Comment