စီးပြားျဖစ္ င႐ုတ္ပြစိုက္ပ်ိဳးနည္း





င႐ုတ္ပြကို sweet pepper, bell peppper, peprika ဟူ၍ အမၽိဴးမၽိေခၚဆိုၾကေသာ္လည္း ျမန္မာႏိုင္ငံ တြင္မူ င႐ုတ္ခၽိဴ၊ င႐ုတ္ပြ ဟူ၍သာ ေခၚဆိုၾကသည္။ သူ၏ ခ်ိဳေသာအရသာေၾကာင့္ လူသိမ်ားၿပီး ေစ်းေကာင္းရေသာ သီးႏွံတစ္မ်ိဳးးျဖစ္၍ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စိုက္ပ်ိဳးၾကသူတိုင္းက အနည္းႏွင့္အမ်ားအစိုက္ေသာ သီးႏွံလည္းျဖစ္သည္။ င႐ုတ္အစပ္ေတာင့္ႏွင့္ မတူေသာ နည္းစနစ္ျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးၾကသက့ဲသို႔ င႐ုတ္အစပ္ေတာင့္ေလာက္ ငယ္လက္မမ်ားေသာ သီးႏွံလည္း ျဖစ္သည္။ င႐ုတ္ပြကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စားၾကေသာသီးႏွံ၊ ပုပ္သိုးပ်က္စီးလြယ္ေသာသီးႏွွံျဖစ္၍ ဂ႐ုစိုက္အခ်ိန္ေပးရေသာေၾကာင့္ စီးပြားျဖစ္ စိုက္ပ်ိဳးသူမ်ားက သီးညႇပ္စိုက္ခင္းမ်ား၌ ညႇပ္၍စိုက္ျခင္းကိုလည္း ျပဳလုပ္ၾကသည္။

႐ုတ္ပင္မ်ား၏ သေဘာသဘာဝအရ ပ်မ္းမွ်အပူခ်ိန္ သံုးဆယ္ ဆဲလ္ဆီးယပ္ ထက္နည္းေသာ ရာသီဥတုကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ေသာ္လည္း ယခုအခါထြက္ေပၚလာေသာ လူတို႔ဖန္တီးထားေသာ စပ္မ်ိဳးမ်ားသည္ အစၥေရးႏိုင္ငံက့ဲသို႔ ပူျပင္းေသာ ရာသီဥတု တြင္ပင္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ၿပီ ျဖစ္သည္။ မတူျခားနားခ်က္မွာ အပူခ်ိန္ေပၚ မူတည္၍ အပြင့္ျမန္ျမန္ပြင့္၍ အသီးျမန္ျမန္ႏွင့္မ်ားမ်ား သီးၾကသည္။ မွန္လံုအိမ္ စိုက္ပ်ိဳးနည္း၊ ပတစ္စတစ္စိမ္းအစကို အုပ္မိုး၍ စိုက္ပ်ိဳးေရးျခံေဆာက္၍ စိုက္ပ်ိဳးနည္း၊ ေျမႀကီးကို ပလစ္စတစ္စ အုပ္၍ စိုက္ပ်ိဳးေသာ နည္းစနစ္ျဖင့္ စိုက္ပၽိဳးျခင္းသည္ သမား႐ိုးက် စိုက္ပ်ိဳးနည္းထက္ အထြက္နႈန္း ဆယ္ဆပိုထြက္သည္။ ယခုေဖၚျပပါနည္းစနစ္သည္ သမား႐ိုးက် စိုက္ပ်ိဳးနည္းျဖစ္သည္။

သဲဆန္၍ ေရသြင္းေရထုတ္ ေကာင္းမြန္ၿပီး ေလဝင္ေလထြက္ေကာင္းစြာ ျပဳလုပ္ႏိုင္ၿပီး သဘာဝေျမေဆြး မ်ားႂကြယ္ဝေသာ ေျမအမ်ိဳးအစားသည္ စိုက္ပ်ိဳးရန္ အသင့္ေတာ္ဆံုးေသာ ေျမျဖစ္သည္။ စိုက္ပ်ိဳးရန္ ထယ္ထိုးထြန္ေမႊ သံုးႀကိမ္မွ ေလးႀကိမ္ထိ ျပဳျပင္သင့္သည္။ ၿပီးလ်ွင္ ေျမကိုညိွ၍ ေရစီးေရထြက္ေကာင္းမြန္ေသာ ေျမာင္းမ်ားထား၍ ေဘာင္ေဖာ္ျခင္းကို ဂ႐ုတစိုက္ျပဳလုပ္ေပးသင့္သည္။ ေျမကိုေကာင္းစြာညက္ႏိုင္ေအာင္ ထယ္ထိုးထြန္ေမႊကို သံုးႀကိမ္မွ ေလးႀကိမ္ထိ ဝင္ပါ။ ေျမက်စ္စာခဲမ်ားက်န္မေနေအာင္ ဂ႐ုစိုက္ပါ။ ေလဝင္ေလထြက္ႏွင့္ ေရသြင္းေရထုတ္ေကာင္းမြန္ေအာင္ စိုက္ေဘာင္ျပဳလုပ္ျခင္းျဖင့္လည္းေကာင္း ေရသြင္းေရထုတ္ ရန္ ေျမာင္းမ်ားေကာင္းမြန္စြာ ေဖာ္ေဆာင္ေပး ျခင္းျဖင့္ လည္းေကာင္း ျပဳျပင္ႏိုင္သည္။ သဘာဝေျမေဆြး ႏွင့္ ေကာင္းစြာေဆြးေျမ့သည့္ တိရစၧာန္ အညစ္အေၾကးကို တစ္ဧက လွၽင္ မစိုက္ပ်ိဳးခင္ ႏွစ္ပတ္ေစာ၍ ဆယ့္ႏွစ္တန္မွ ဆယ့္သံုးတန္ထိ ထည့္သြင္းရမည္။ ေျမေဆာင္ေရာဂါမ်ားႏွင့္ ပုရြက္ဆိတ္ မ်ားကို ကာကြယ္ရန္အတြက္ ထြန္ေမြျခင္းေနာက္ဆံုး အႀကိမ္တြင္ ဟက္ဖ္တခ္(Hefaf) ကို တစ္ဧကလွၽင္ ေျခာက္ပိသာမွ ဆယ္ပိသာအထိ ထည့္သြင္းႏိုင္သည္။

ေျမာင္းေဖာ္ျခင္းႏွင့္စိုက္ ေဘာင္ေဖာ္ျခင္းကို ႏွစ္ေပစီျခား၍ ျပဳလုပ္ႏိုင္သည္။ ေအဇိုစပိုရီလန္ ေျခာက္ပိသာႏွင့္္ ေဖာ့စဖိုဘက္တီးရီးယား ဆတူေရာထားေသာေျမေဆြး ေျခာက္ပိသာကို အသံုးျပဳႏိုင္သည္။ ရက္ေလးဆယ္ၾကာ ပ်ိဳးသက္ရိွေသာ င႐ုတ္ပင္မ်ားကို ေရြ႔ေျပာင္းစိုက္ပ်ိဳးရာတြင္ ဂ႐ုတစိုက္ ျပဳလုပ္ေပးသင့္သည္။ ထို႔ျပင္ ေဘာင္မ်ားကို အုပ္၍ စိုက္လိုပါက အနံသံုးေပ အ႐ွည္ ကို မိမိႏွစ္သက္သလို ထား၍ စိုက္ႏိုင္သည္။ မအုပ္ခင္ေျမကိုေရေကာင္းေကာင္းေလာင္း၍ ႏြားေခၽး စိုက္ေဘာင္အကၽယ္ သံုးေပ × ဆယ့္ငါးေပ ကို ေလးပိသာႏႈန္း ထည့္၍ သမေအာင္ေမြၺထားပါ။ ၿပီးမွအုပ္ပါ။ င႐ုတ္ပြ သည္ င႐ုတ္အစပ္တြင္ က်ေသာပိုးမႊားမ်ားႏွင့္ ေရာဂါမ်ားအတူတူပင္ ျဖစ္သည္။ ေျမဆီၾသဇာ ထည့္နည္းသည္လည္း အတူတူပင္ျဖစ္သည္။ ေကာက္႐ိုး အနည္းငယ္ကို မီး႐ိႈ႕ျပာခ်ျခင္းသည္ ေျမကိုပိုးသတ္ၿပီးသား ျဖစ္သက့ဲသို႔ ပိုတက္စီယမ္ ႏွင့္ေဖာ့စဖရပ္ အနည္းငယ္ကိုေကာင္းစြာ ရရိွေစသည္။ ပ်ိဳးေဘာင္ေပၚတြင္ အေစ့မ်ား စိုက္ၿပီးပါက အေပၚမွ သစ္ကိုင္းသစ္ခက္ အရြက္ဖားဖားမ်ားႏွင့္ အုပ္ထားေပးႏိုင္သည္။ အပူႀကိဳက္ေသာ သီးႏွံျဖစ္သည္။ အပူခ်ိန္ ၂၈ မွ ၃၀ ဒီဂရီ ဆဲလ္ဆီးရပ္ အတြင္းရိွေသာ အေျခအေနတြင္ ဆယ့္ငါးရက္မွ ရက္နွစ္ဆယ္ရက္ခန္႔ ၾကာလွ်င္ အေစ့ေလးမ်ား အပင္ေပါက္လာၿပီး ျဖစ္ၿပီး အုပ္ထားသည့္ သစ္ကုိင္းသစ္ခက္မ်ားကို ဖယ္ေပးပါ။ အပူခ်ိန္ေပၚ မူတည္၍ ရက္အနည္းအမ်ား ရိွသည္။ မၽိဴးေစ့စခ်ျပီးခ်ိန္မွ ပၽိဳးပင္ကေလးမ်ားေကာင္းေကာင္းေပါက္ခ်ိန္သည္ တစ္လခြဲအထိ ၾကာျမင့္တတ္သည္။ စိုက္ခင္းထဲမေ႐ႊ႔ခင္ တစ္ပတ္ၾကာ ေရမသြင္းရပါ။ေရႊ႔မစိုက္ခင္ တစ္ရက္အလိုမွ ေရေကာင္းေကာင္းသြင္းပါ။

မိုးအားကိုးစိုက္ေသာ အခင္းတြင္ ပင္ၾကားတန္းၾကား ႏွစ္ေပ× တစ္ေပခြဲ၊ ေရသြင္းစိုက္ပ်ိဳးရေသာ အခင္းတြင္ ပင္ၾကားတန္းၾကား ႏွစ္ေပ × ႏွစ္ေပ စီျခား၍ စိုက္ပါ။ ေရနည္းေသာေဒသမ်ားအတြက္ ေရအစက္ခ် ေပးေသာစနစ္သည္ သင့္ေတာ္ေသာ္လည္း အပင္ကလာေခၚသည့္ ေရပန္းစနစ္သည္ အဆင္မေျပပါ။ ေရာဂါကူးစက္မႈ႕ ပိုမိုပြားေစသည့္ နည္းစနစ္တစ္ခုျဖစ္သည္။ မိုးမ်ားေသာေဒသတြင္မူ ေရထုတ္ေျမာင္း ေကာင္းေကာင္းႏွင့္ ေရမဝပ္ေအာင္ ဂ႐ုစိုက္ပါ။ အပင္ေရႊ႔ၿပီးစတြင္ေရထိပ္ဆံုးအႀကိမ္သြင္းရန္ လိုအပ္သည္။
ေႏြရာသီတြင္ ငါးရက္မွေျခာက္ရက္ တစ္ႀကိမ္သြင္းရန္ လိုအပ္ၿပီး၊ မိုးရာသီတြင္ ဆယ္ရက္မွ ဆယ့္ႏွစ္ရက္ျခား တစ္ႀကိမ္ သြင္းရန္ လိုအပ္သည္။ အခင္းထဲတြင္ အစိုဓာတ္ႏွင့္ ေရရရိွမႈ႕ ညီမွၽမႈ႕ မရိွပါက အသီးအပြင့္မၽားေႂကြကၽျခင္းတို႔ျဖစ္တတ္သည္။

ေျမဆီၾသဇာ ႏွင့္ သဘာဝေျမေဆြး

င႐ုတ္ပင္သည္ ေျမဆီၾသဇာ ႏွင့္ သဘာဝေျမေဆြးေကာင္းစြာ ထည့္ေပးလွၽင္ ေကာင္းစြာ ႀကီးထြား၍ အထြက္နႈန္းကိုေကာင္းစြာေပးႏိုင္ေသာ သီးႏွံျဖစ္သည္။ မိုးအားကိုးစိုက္ေသာအခင္းတြင္
ေဖာ့္စဖရပ္ ေျခာက္ပိသာႏွင့္ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ ေျခာက္ပိသာကို ေျမျပင္ၿပီး အပင္မေရႊ႔ခင္ စိုက္ခင္းထဲသို႔ ထည့္ပါ။ ဒုတိယတစ္ႀကိမ္ေျခာက္ပိသာကို အပင္ေရႊ႔စိုက္ၿပီး တစ္လအၾကာတြင္ ထည့္ပါ။
ေရသြင္းစိုက္ပ်ိဳးရေသာ အခင္းတြင္ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္၊ ေဖာ့စဖရပ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္ကို ေလးႀကိမ္ခြဲေကၽြးပါ။ စိုက္ပီးလွ်င္ျပီးျခင္းတစ္ၾကိမ္ ေလးပတ္ၾကာလွ်င္ ဒုတိယႀကိမ္၊ ခုႏွစ္ပတ္ၾကာလွ်င္ တတိယႀကိမ္ ႏွင့္ ေျခာက္ပတ္ၾကာလွ်င္ စတုတၳအႀကိမ္ ထည့္ပါ။ တစ္ႀကိမ္တြင္ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္၊ ေဖာ့စဖရပ္၊ ပိုတက္စီယမ္ အခ်ိဳးကို ေျခာက္ဆယ္သား၊ သံုးဆယ္သား၊ သံုးဆယ္သား အခ်ိဳးျဖင့္ေကၽြးပါ။ အခ်ိဳ႕မ်ိဳးမ်ားသည္ ရက္ေပါင္းေလးဆယ့္ ငါးရက္ႏွင့္ ပြင့္သီးေသာမ်ိဳးမ်ားလည္းရိွသည္။ ပံုမွန္မွာ စိုက္ၿပီးရက္ႏွစ္ဆယ္တြင္ ပန္းပြင့္သည္။ သံုးလသက္တမ္းရိွေသာ မ်ိဳးမ်ားျဖစ္သည္။ ထိပ္ဆံုးဂြတြင္ စသီးေသာအသီးကိုေႁခြေပးျခင္းျဖင့္ အထြက္နႈန္းပိုမ်ားသည္။ အသီးထြက္နႈန္းမ်ားသည္ႏွင့္အမွ် အစာအာဟာရ ထည့္ေပးရန္ လိုအပ္ၿပီး ေရာဂါပိုးမႊားကို ပိုမိုကာကြယ္ရမည္ျဖစ္သျဖင့္ ေစၽးကြက္တြင္ေပါက္ေသာေစ်းနႈန္းကို ခ်ိန္ဆ၍ စိုက္ပ်ိဳး သင့္သည္။

ၾကားေပါင္းလိုက္ျခင္းကို အျမစ္တိမ္ေသာ အပင္ျဖစ္၍ ေပါက္ျပားအေသးျဖင့္သာ လိုက္သင့္သည္။ ေပါင္းသတ္ေဆး သံုးလိုကသံုးပါ။ မသံုးလိုပါက ေကာက္႐ိုးုျဖင့္ေျမကို ဖံုးအုပ္၍ စိုက္ပါ။ ပန္းမပြင့္မွီ ေျမေဘာင္တင္ျခင္းကို ျပဳလုပ္ျခင္းသည္ အပင္၏ အသီးသီး ႏႈန္းကို ပိုေစေသာေၾကာင့္ ေပါင္းႏွိမ္ျခင္း ျပဳလုပ္ရင္း တစ္ပါတည္း လုပ္သင့္သည္။

ပိုးမႊားႏွင့္ ေရာဂါမ်ား

ပ်ပိုး

ပ်သည္ ပင္ရည္စုပ္ေသာ ပိုးမႊားျဖစ္ၿပီး ေဆာင္းတြင္းႏွင့္ အပင္သက္ ႏွစ္လေနာက္ပိုုင္းတြင္ အက်မ်ားသည္။ ပ်က်ပါက သီးေတာင့္မ်ား အရည္အေသြးက်ၿပီး ေရာင္းပန္းမလွ ျဖစ္တတ္သည္။ ဒိုင္မီသိုအိတ္ .၀၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ကိုဖ်န္းပါ။

ေလွးပိုး

အရြက္မ်ားကို တြန္႔လိမ္ေကာက္ေကြးေစၿပီး အပြင့္မ်ားကို ေႂကြေစေသာ အဖ်က္ပိုးျဖစ္သည္။ ပန္းပြင့္ခ်ိန္တြင္ အမ်ားဆံုး က်ေရာက္ ဖ်က္ဆီးတတ္သည္။ ေပါင္းႏွိမ္ေပးပါ။ ခံႏိုင္ရည္ရိွေသာ မ်ိဳးကိုစိုက္ပ်ိဳးပါ။ သီးလွည့္စနစ္ ကိုလည္း ျပဳလုပ္သင့္သည္။

စိုက္ထားေသာ မ်ိဳးေစ့ ေျခာက္ဆယ္သားကို ဧမီဒါကလိုပရစ္ 70 ရာခိုင္ႏႈန္း ၈က်ပ္သား ေရေဖ်ာ္၍ ဖ်န္းပါ။ ကာဘိုျဖဴရန္ ႐ွစ္ ပိႆာ သို႔မဟုတ္ ပိုရိတ္ ဆယ္ရာခိုင္ႏႈန္း အခဲကို ႏွစ္ပိသာခြဲ သံုးႏိုင္သည္။

သီးလံုးေဖာက္ပိုး

ပိုးေလာက္ေကာင္မ်ားသည္ အရြက္မ်ားကိုစားၿပီး ဖ်က္ဆီးၿပီးေနာက္ သီးေတာင့္မ်ားကိုေဖာက္စားသည္။ သီးေတာင့္မ်ား၏ အရည္အေသြး က်ဆင္းသည္။ ေပါင္းႏွိမ္ေပးပါ။ ခံႏိုင္ရည္ရိွေသာ မ်ိဳးကိုစိုက္ပ်ိဳးပါ။ သီးလွည့္စနစ္ ကိုလည္းျပဳလုပ္သင့္သည္။ ဘက္ဆလပ္သူရီဂၽင္နမ္းစစ္ ကို ေရတစ္လီတာတြင္ ထမင္းစားဇြန္း ငါးပံုပံု တစ္ပံုထည့္ေဖ်ာ္၍ ဖ်န္းပါ။

မႊားပိုး

အရြက္ေအာက္ဖက္ရိွ ရြက္ေၾကာမ်ားတြင္ ေနထိုင္ကာ ပင္ရည္မ်ား စုပ္ယူစားသံုးၾက၍ အရြက္မ်ားေကာ့၍ တြန္႔လိမ္လာသည္။ ေပါင္းႏွိမ္ေပးပါ။ ခံႏိုင္ရည္ရိွေသာ မ်ိဳးကိုစိုက္ပ်ိဳးပါ။ သီးလွည့္စနစ္ကိုလည္း ျပဳလုပ္သင့္သည္။ ဒိုင္မီသိုအိတ္ .၀၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ကိုလည္း ဖ်န္းပါ။

ရြက္လိပ္ပိုး

အရြက္ႏွင့္အၫြန္႔မ်ားဆီက ပင္ရည္မ်ားကို စုပ္စားသည္။ အရြက္မ်ား တြန္႔ကုတ္ေစသည္။ ထို႔အျပင္ အသီးမ်ားကိုလည္း ျပဳတ္က်ေစသည္။ ဒိုင္ကလိုေဗာ့ (.၀၂ ) ရာခိုင္ႏႈန္း သို႔မဟုတ္ ကီြနာေဖာ (.၀၂၅) ရာခိုင္ႏႈန္း ကို ငါးအဆီ သို႔မဟုတ္ ဆပ္ျပာရည္ႏွင့္ ေကာ၍ ဖ်န္းပါ။

ျမစ္ထံုးနီမတုတ္

အျမင္တြင္းမွဝင္၍ ပင္ရည္စုပ္စားေသာ သန္ေကာင္က့ဲသို႔ ကပ္ပါးတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အျမစ္မ်ားကို ဖုထစ္ျဖစ္ေစၿပီး အပင္ကိုသာ၍ ညိဳးေသေစသည္။ ပူေႏြးေသာ ရာသီဥတုႏွင့္ သဲဆန္ေသာေျမတြင္ အျဖစ္မ်ားသည္။

ခံႏိုင္ရည္ရိွေသာ မ်ိဳးကိုစိုက္ပ်ိဳးပါ။ သီးလွည့္စနစ္ ကိုလည္း ျပဳလုပ္သင့္သည္။ တစ္ခါတစ္ရံတြင္ ေရလြမ္း၍ ထားျခင္းသည္ နီမတုတ္ကိုေလၽာ့ပါးေစသည္။

ခါးရိပင္ညိဴးေရာဂါ

မ်ိဳးေစ့ေလးဆယ္က်ပ္သားကို ထ႐ိုင္ဂိုဒါးမား ဗရီေဒ သံုးက်ပ္းသားျဖင့္ေရာေမႊ၍ မစိုက္မီ လူးနယ္ထားပါ။ ပ်ိဳးပင္မ်ားကို ခါးရိေရာဂါကိုကာကြယ္ရန္အတြက္ ေကာ့ပါးေအာက္ဆီကလို႐ိုဒ္ က်ပ္သားကို ေရတစ္လီတာတြင္ေဖ်ာ္၍ ႏွစ္ပတ္တစ္ႀကိမ္ဖ်န္းပါ။ ကာဗိုျဖဴရန္ (အခဲ) ပ်ိဳးမည့္ေျမတစ္ေပပတ္လည္တြင္ေျခာက္က်ပ္သားကို အပင္မပ်ိဳးခင္ ထည့္ပါ။ ပ်ိဳးပင္ဘဝတြင္ အျဖစ္မ်ားေသာေရာဂါျဖစ္၍ ပိုမိုဂ႐ုစို္က္ပါ။ ေရမဝပ္ေအာင္ဂ႐ုစိုက္ပါ။ မိႉသတ္ေဆးသံုးစြဲပါ။

အရြက္ေျပာက္ေရာဂါ

အရြက္ေပၚတြင္ အနက္ေျပာက္ေလးမ်ားျဖစ္ၿပီး အသီးေတာင့္ေပၚတြင္ေရစိုကြက္ ခၽြဲးက်ိက်ိျဖစ္ေပၚသည့္ေရာဂါ ျဖစ္သည္။ အရြက္မၽားအဆစ္မွ ျပဳတ္က်ျခင္းမ်ားလည္းျဖစ္သည္။ အဂရီမိုင္ဆင္းန႔ဲ ေကာ့ပါးေအာက္ဆီ ကလို႐ိုက္ကိုဖ်န္းပါ။

ေရစိုနာကြက္ေရာဂါ

ေရစိုနာကြက္မည္းမည္းမ်ား သီးေတာင့္ႏွင့္ အရြက္မ်ားေပၚတြင္ ျဖစ္ေစေသာေရာဂါျဖစ္သည္။ အနာကြက္မ်ား မွတဆင့္ သီးေတာင့္မ်ားပုပ္သြားၿပီး ေႂကြက်ၾကသည္။ အထြက္ႏႈန္းက်ၿပီး ကူးစက္မႈ႕ျမန္သည္။ အစိုဓာတ္ပမာဏ မ်ားလြန္းၿပီး ေလဝင္ေလထြက္ မေကာင္းေသာေနရာမ်ားတြင္ ပိုမိုျဖစ္ၾကသည္။

ေရာဂါကင္းစင္ေသာ မ်ိဳးေစ့ကို သံုးပါ။ ကူးစက္ခံထားရေသာ အကိုင္းအရြက္မ်ားကို မီး႐ိႈ႕ဖ်က္ဆီးပါ။ မန္ကိုဇက္ ကို ေရတစ္လီတာ လွ်င္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္စီေဖ်ာ္၍ သံုးပါ။

ေပါင္ဒါမႈန္က့ဲသို႔ ျဖဴေဖြးေသာေရာဂါ

အစိုဓာတ္မ်ားလွ်င္က်တတ္သည္။ ဆာလဖာ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ကိုေရတစ္လီတာ သို႔မဟုတ္ ကာဗင္ဒါဇင္ ထမင္းစားဇြန္း ေလးပံုပံုတစ္ပံုကိုေရတစ္လီတာျဖင့္ဖ်န္းပါ။

ခူးဆြတ္ရိတ္သိမ္းျခင္း

င႐ုတ္အစပ္ႏွင့္မတူစြာ င႐ုတ္အပြသည္ ပိုမို ေရဓာတ္ ပိုမ်ား၍ ပိုမိုပုပ္ပြလြယ္သည့္အျပင္ သယ္ယူပို႔ေဆာင္ရာတြင္လည္း အလြန္တစ္ရာ အကိုင္အတြယ္ ဂ႐ုစိုက္ရေသာ သီးႏွံျဖစ္သည္။ ခူးဆြတ္ရာတြင္ ေနေအးေသာအခါတြင္သာခူးဆြတ္သင့္ၿပီး အဓိကအခ်က္မွာ ေဆးဖ်န္းၿပီးေနာက္ေဆးအာနိသင္ ပ်က္ျပယ္ေသာ အခ်ိန္ကိုေစာင့္ၿပီးမွ ခူးဆြတ္ရန္ ျဖစ္သည္။ အစိမ္းေရာင္မွသည္ အနီေကာင္သို႔ေျပာင္းေသာ အခ်ိန္သည္ ရင့္မွည့္ၿပီဟူေသာ လကၡဏာ ျဖစ္ၿပီး ေစ်းကြက္ လိုအပ္ခ်က္အရ အစိမ္းေရာင္ကို ခူးဆြတ္ျခင္းလည္း ရိွၾကသည္။ အခ်ိဳ႕ အေရာင္မ်ားျဖစ္ေသာ လိေမၼာ္ေရာင္၊ အဝါေရာင္မ်ားသည္လည္း အစိမ္းေရာင္မွသည္ လိေမၼာ္ေရာင္၊ အဝါေရာင္သို႔ ေျပာင္းလဲသြားျခင္းသည္ ၿပီးျပည့္စံုေသာ ရင့္မွည့္ျခင္း၏ လကၡဏာ ျဖစ္သည္။

ေယဘုယ် အားျဖင့္ င႐ုတ္ပြ တစ္ဧကလွၽင္ စုစုေပါင္းတန္ခၽိန္ ဆယ့္ငါးတန္ထိ ထြက္ႏိုင္သည္။ မ်ိဳးေပၚတြင္မူတည္ၿပီး ခူးဆြတ္ေသာ အႀကိမ္ေရ ႏွင့္ထည့္သြင္းေသာ သြင္းအားစု ေပၚတြင္မူတည္သည္။ အခ်ိဳ႕မ်ိဳးမ်ားမွာ ထည့္ေသာသြင္းအားစုႏွင့္ ထည့္သြင္းေသာအႀကိမ္အေရအတြက္ေပၚ မူတည္၍ ငါးလၾကာသည္အထိ ခူးဆြတ္ႏိုင္သည္။

Knowledge Corner


No comments:

Post a Comment