ငါးထမင္းနယ္


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ငါးရံ႕ - ၃၀သား
ထမင္း - ၆ ေယာက္စာ (အေအးခံထားပါ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁၈ လံုုး (ျပဳတ္ထားပါ)
အာလူး အႀကီး - ၃ လံုုး (ျပဳတ္ထားပါ)
ဂ်င္း - လက္တဆစ္ (ထုုထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မႊာ (ဓါးျပား ႐ုိက္ထားပါ)
ဆား - အနည္းငယ္
ပဲပုုတ္ခ်ပ္ - ၂ ခ်ပ္ (မီးကင္၍ အမႈန္႔ျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္
င႐ုတ္ အက်က္မႈန္႔ ဆီေၾကာ္
င႐ုတ္ေျခာက္ေတာင့္ေၾကာ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ပါးပါးလွီးထားပါ
ဂ်ဳးျမစ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ
သံပုုရာသီး /ေရွာက္သီး
ၾကြမုုန္႔ေၾကာ္

ျပဳလုုပ္နည္း

ငါးရံ႕ကိုု ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ဂ်င္း ၊ ဆား တိုု႔နွင္႔ ေရကိုု ျမဳပ္ရုုံ ထည့္၍ ျပဳတ္ပါ ။ ငါးက်က္လ်င္ အေအးခံ၍ အသားႏႊာပါ ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုု ျပဳတ္၍ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား အေပၚခြံ ကြဲသြားလ်င္ ေရထဲမွ ထုုတ္၍ အေအးခံထားပါ ။
ေအးသြားလ်င္ အေပၚခြံမ်ားကိုု ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရည္အိုုးထဲသိုု႔ ျပန္ထည့္ပါ ။
ဇကာထဲတြင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ထည္႔၍ ပန္းကန္လံုုးကိုု ေအာက္မွ ခံျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး အနွစ္မ်ားကိုု တိုုက္ခ်ပါ ။
ပဳတ္ထားေသာ အာလူးကိုု အကြင္းလိုု္က္္ ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ ။
လင္ဗန္း ၾကီးၾကီးထဲတြင္ ထမင္း ၊ ငါး ၊ အာလူး ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အနွစ္ နွင့္ ဆားကိုု လက္ဖမိုုးနွင္႔ ဖိ၍ သမေအာင္ ေရာနယ္ပါ ။
ပီးလ်င္ အရသာ အေပါ့အငံ ျမည္းၿပီး ငါးထမင္းနယ္ အလံုုးေလးျဖစ္ေအာင္ လံုုးပါ ။
စားေတာ့မည္ဆိုုလ်င္ ငါးထမင္းနယ္ကိုု ျပားလိုုက္ၿပီး ငါးထမင္းနယ္ ေပၚတြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ နဲနဲ ၊ ငရုုတ္ အက်က္မႈန္႔ ဆီေၾကာ္ ၊ ၾကက္သြန္မိတ္ ၊ ပဲပုုတ္မႈန္႔ ၊ သံပုုရာသီး ညွစ္၍ စားပါ ။
ငါးထမင္းနယ္ကိုု ဂ်ဳးျမစ္ ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ငရုုတ္ေျခာက္ေတာင့္ေၾကာ္ ၊ ေၾကြမုုန္႔ေၾကာ္ တိုု႔နွင့္ တြဲဖက္၍ စားနိုုင္ပါသည္ ။
ဟင္းရည္ကိုု ငါးျပဳတ္ရည္ နွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ျပဳတ္ရည္တိုု႔ကိုု ေပါင္း၍ တည္ျပီး ေသာက္ခါနီးတြင္ ပဲပုုတ္မႈန္႔ နွင္႔ ပူတီနံကိုု ခပ္ပါ ။ ရွမ္းျပည္တြင္ ဟင္းရည္ထဲတြင္ ေဆးခါးမႈန္႔ အနည္းငယ္ နွင္႔ ခရမ္းကေစာ႔သီးကိုု ထည့္ပါသည္ ။

Knowledge Corner


No comments:

Post a Comment