ကိုုးရီးယားထမင္းလံုုး


Korean Rice Ball ဆိုတာ ကိုရီးယား ထမင္းလိပ္လိုပါပဲ ။ ထမင္းလိပ္လို အလိပ္မလိပ္ေတာ့ပဲ ေဘာလံုးပံုစံ အလံုး လုပ္ထားတာပါ ။ ပထမဆံုး မိမိထည့္ၿပီး လံုးလိုေသာ ပစၥည္းမ်ားကို အသင့္ ျပဳလုပ္ထားရပါမယ္ ။ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အကုန္ ထည့္လို႔ ရပါတယ္ ။ ကေလးမ်ား အထူး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ ၾကပါတယ္ ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ထမင္းပူပူ
ၾကိဳက္ရာ အသားငါး - အမဲသား ၊ ၾကက္သား ၊ ဝက္သား ၊ ပုုဇြန္ စသည္ျဖင့္ (ေသးေသးႏုပ္ႏုပ္ေလး စင္းထားပါ)
အသီးအရြက္ - သခြားသီး ၊ မုန္လာဥနီ ၊ ေျပာင္းဖူး ၊ ပဲစိမ္းအေစ့ (အသင့္ျပဳပ္ၿပီး ။ အသီးအႏွံမ်ားကို ေသးေသးႏုပ္ႏုပ္ေလး လွီးထားပါ)
ဆား - အနည္းငယ္
ဆီ - အနည္းငယ္
နွမ္းဆီ - အနည္းငယ္
ႏွမ္း - အနည္းငယ္

ျပဳလုုပ္နည္း

(အမဲသား ၊ ၾကက္သား----စသည္ျဖင့္) ၾကိဳက္ရာ အသားငါး ကိုု ေသးေသးႏုပ္ႏုပ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ဓားျဖင့္စင္းၿပီး အေပါ့အငံ ထည့္နယ္၍ ဆီအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီးေၾကာ္ကာ ဆီစစ္ထား ရပါမယ္ ။
အသီးအရြက္ (Vegetable) ကိုလည္း သခြားသီး ၊ မုန္လာဥနီ ၊ ေျပာင္းဖူး ၊ ပဲစိမ္းအေစ့ (အသင့္ျပဳပ္ၿပီး) ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ ထည့္လို႔ ရပါတယ္ ။ ထည့္လိုေသာ အသီးအႏွံမ်ားကို ေသးေသးႏုပ္ႏုပ္ေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္လွီးၿပီး ဆီ အနည္းငယ္ ၊ ဆား အနည္းငယ္မွ် ထည့္ကာ ပူတယ္ဆိုယံုမွ် တစ္ခ်က္ႏွစ္ခ်က္ ေမႊေၾကာ္ၿပီး ဇကာျဖင့္ ဆီ စစ္ထား ရပါမယ္ ။
အဓိက ထမင္းပါပဲ ။ ခ်က္ထားၿပီးကာစ ထမင္းပူပူထဲကို ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ပါ ။ ႏွမ္းဆီ အနည္းငယ္ ဆမ္းပါ ။ ႏွမ္း အနည္းငယ္ ျဖဴးကာ ေျဖးညႇင္းစာ ခပ္ဖြဖြေလး နယ္ေပးရပါမယ္ ။ ထို႔ေနာက္ အေပါ့,အငံ အရသာ ျမည္းၾကည့္ကာ အရသာ အေနေတာ္ ျဖစ္ပါက အလံုးေလးေတြ စၿပီး လံုးလို႔ ရပါၿပီ ။
Rice-Ball အလံုးေလးေတြကို ကိုယ္ႀကိဳက္တဲ့ အေရာင္ေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ လံုးလို ႔ရပါတယ္။
အစိမ္းေရာင္အလံုး - ျပဳလုပ္လိုပါက သခြားသီးႏွင့္ အသား တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ။
ပံုတြင္ ျပထားသလို - ေရညႇိႏွင့္ (ရယ္ရီမိတ္ငါးေသတၱာဗူး) ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သလို ျပဳလုပ္လို ႔ရပါတယ္
***မွတ္ခ်က္ - Rice Ball ျပဳလုပ္သည့္အခါ ပလက္စတစ္ လက္အိပ္ ဝတ္ၿပီး လံုးရပါမယ္ ။ (လက္မွာ မကပ္ေနေစရန္)
ေၾကာ္ထားသည့္ အသီးအႏွံမ်ား ဆီေျခာက္ေအာင္ စစ္ရပါမယ္ ။လက္ျဖင့္ ညႇစ္ထုတ္လို႔ ရပါတယ္ ။ (ဆီမမ်ားေစရပါဘူး) ။ ဒါမွ ထမင္းက ပံုမပ်က္ အလံုးပံုေလး ျဖစ္ေနမွ ျဖစ္ပါတယ္ ။

Knowledge Corner

No comments:

Post a Comment