ေမာ္လျမဳိင္ မုန္႕ဟင္းခါး






















ဟင္းရည္အတြက္ မုန္႕ဖတ္ ၁ ပိသာကုိ ငါး ၃၀ သားသုံးပါတယ္။ အခုခ်က္ထားတာေတာ့ မုန္႕ဖတ္ ၅၀ သား ကုိ ငါး ၂၀ သားသုံးထားပါတယ္။
ငါးကေတာ့ အိမ္မွာဆုိရင္ ငါးရံ႕ ငါးခူး ငါးေရႊ ငါးတံခြန္ ေတြသုံးပါတယ္။

စင္ေအာင္ေရေဆးထားတဲ့ငါးအေကာင္လုိက္ကုိ ဆႏြင္းနဲနဲ ငပိ (ကြမ္းသီးလုံးခန္႕) ငံျပာရည္ အရသာမႈန္႔ စပါးလင္ ဂ်င္း တုိ႕နဲ႕နယ္ျပီး ေရ လီတာဝက္ခန္႕ ျပဳတ္လုိက္ပါ။

ျပဳတ္ထားတဲ့ငါးကုိ အေအးခံျပီးေတာ့ အသားႏႊင္ေပးပါ။ အရုိးမ်ားကုိေတာ့ ေရႏွစ္ထပ္ေလာက္ေဆးျပီး ခုနက ခ်က္ထားတဲ့ ငါးျပဳတ္ရည္ထဲ ေရာထည့္လုိက္ပါ။

ၾကက္သြန္နီ အလုံးေသးရင္ အလုံးလုိက္ ၂၀လုံးခန္႕ ။ အလုံးၾကီးရင္ေတာ့ ၁၀ လုံးခန္႕ကုိ ေလးစိတ္ခြဲထားပါ။

ငွက္ေပ်ာပင္ ကုိပါးပါးလွီးျပီး အေရာင္ မမည္းသြားေအာင္ ေရထဲမွာ ဆႏြင္းအနည္းငယ္ထဲ့ျပီးစိမ္ထားပါ။

ဒယ္အုိးထဲကုိ ဆီအနည္းငယ္ထဲ့ျပီး ဆီပူလာရင္ ဆႏႊင္းဆီသတ္ အသားႏႊင္ထားတဲ့ငါးကုိထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ။ ၂ မိနစ္ေလာက္ေမႊလုိက္ရင္ရပါျပီ။ ေနာက္ျပီး ၾကက္သြန္နီထည့္္ ငါးျပဳတ္ရည္ထည့္ျပီး လွီးထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာပင္ေတြကုိ ဆႏႊင္းနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ ေရ ၂ ခါေလာက္ေဆးျပီးအုိးထဲ ထည့္လုိက္ပါ။ ေရ ၁ လီတာခြဲေလာက္ထည့္ပါ။ အေပါ့အငံအတြက္ ငံျပာရည္ ထဲ့ေပးပါ။
ဟင္းရည္ပ်စ္ပ်စ္လုိခ်င္ရင္ေတာ့ ေရႊၾကည္ေလွာ္မႈန္႔ (သုိ႕) ေျမပဲဆံေထာင္းထဲ့ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဆုိင္ေတြမွာပဲ ထည့္ၾကတာမ်ားပါတယ္။ အိမ္ခ်က္ဆုိရင္ေတာ့ လုံးဝ မထည့္ၾကပါဘူး။

မုန္႕ဟင္းခါးနဲ႕တြဲစားဖုိ႕ ပဲကပ္ေၾကာ္၊ နံနံပင္၊ ပူစီနံ၊ ရွမ္းနံနံ၊ ပဲေတာင့္ (ပဲသီး)၊ ပဲတီပင္ေပါက္တုိ႕နဲ႕ စားၾကပါတယ္။

ပုံထဲမွာေတာ့ ရွမ္းနံနံ နဲ႕ ပူစီနံထည့္ထားပါတယ္။ ဒီညေနပဲ ခ်က္ထားတဲ့ မုန္႕ဟင္းခါးပါ။ သုံးေဆာင္ၾကပါအုံး


မြန္မ လက္ရာ စားစရာ

No comments:

Post a Comment