သၾကၤန္ထမင္းကုိ မြန္ျပည္နယ္ ေတြမွာ မတ္လ နဲ႕ ဧျပီလ အရမ္းပူတဲ့အခ်ိန္မွာ ထမင္းလဲ စားလုိ႕မမိန္တဲ့ အတြက္ ရင္ေအးျပီး ထမင္းျမိန္ေစတဲ့ သၾကၤန္ထမင္းကုိ ခ်က္စားတတ္ၾကပါတယ္။
အဓိက သၾကၤန္ေၾကာ္ကုိေတာ့ သရက္သီး၊ သစ္တုိသီး၊ မရမ္းသီး ၊ဇျမြန္းသီး နဲ႕ ေတာ ေတြမွာသာ ရတတ္တဲ့ ကၽႊဲခ်ဳိရြက္ေတြနဲ႕ ေၾကာ္စားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အမ်ားအားျဖင့္ေတာ့ သရက္သီးသုံးၾကပါတယ္။
ဇျမြန္းသီးနဲ႕ ကၽႊဲခ်ဳိရြက္ေရာေၾကာ္ထားတဲ့ သၾကၤန္ေၾကာ္ကုိေတာ့ သၾကၤန္တြင္း ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းမွာပဲ စားဖူးပါတယ္။ အဲ့ဒီအရြက္ကုိ ေတာမွာ သြားခူးရသလုိ ေစ်းထဲမွာလဲ ေရာင္းတာ သိပ္မေတြ႕ရတာမုိ႕ အိမ္မွာေတာ့ မေၾကာ္စားျဖစ္ပါဘူး။
ဒါကေတာ့ မုဒုံနယ္ဘက္မွာခ်က္တဲ့နည္းပ ါ။
သၾကၤန္ေၾကာ္ ေၾကာ္ပါမယ္။
၁) သရက္သီး အစိမ္း ၂ လုံး (ခ်ဥ္ရပါမယ္) နဲနဲၾကီးတဲ့ အျခစ္နဲ႕ျခစ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ အရည္ေတြ ညွစ္လုိက္ပါ။ အခ်ဥ္ေလ်ာ့ ခ်င္ရင္ေတာ့ ေရေဆးျပီး အရည္ညွစ္ထုတ္လုိက္ပါ။
၂) ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္အလုံး ၅ လုံး ကုိ ေလးျခမ္းစိတ္ျပီး အလႊာေလးေတြ ခြာထားပါ။
၃) ပုစြန္ေျခာက္ အမႈန္ ၅ က်ပ္သား ခန္႕ (ငါးရံ႕ေျခာက္ ငါးကြန္းရွပ္ေျခာက္ တုိ႕နဲ႕လဲ ျပဳတ္ျပီး အရုိးႏႊင္ကာ ပုစြန္ေျခာက္ အစား သုံးလုိ႕ရပါတယ္)
၄) ငရုတ္သီးေတာင့္ ၅ ေတာင့္
ပထမဆုံး ျခစ္ထားတဲ့ သရက္သီးကုိ ၾကက္သားမႈန္႕ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ ဆား အနည္းငယ္ ငပိ တဇြန္း ေလာက္နဲ႕ ေရာနယ္ေပးပါ။
ဆီ ပူထဲ့ကုိ ငရုတ္သီးေတာင့္ ၅ ေတာင့္ကုိ ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားလုိက္ပါ။
ျပီးေတာ့ ဆႏႊင္းမႈန္႕ ၾကက္သြန္နီ ေတြကုိ ဆီသတ္ျပီး နယ္ထားတဲ့ သရက္သီးကုိ ထည့္ေၾကာ္လုိက္ပါ။ အဖုံးခဏပိတ္ျပီး မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီနဲ႕သရက္သီးေတြ က်က္ျပီဆုိ အေပါ့အငံျမည္းျပီး မီးပိတ္လုိက္ပါ။
သၾကၤန္ထမင္းကေတာ့ ထမင္းကုိ ေရမ်ားမ်ားနဲ႕တည္ျပီး ထမင္းလုံးေတြ ျပဲလာရင္ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဇကာနဲ႕စစ္ထားပါ။ (အေအးၾကဳိက္ရင္ေတာ့ ထမင္းေပၚမွာ ေရခဲတုံးတင္ထားပါ)
ဖေယာင္းေမႊးေရကေတာ့ ဒန္အုိးတလုံးထဲကုိ ဖေယာင္းတုိင္အတုိတေခ်ာင္း ခဏေလာက္ ထြန္းျပီး မီးျငိမ္းလုိက္တာနဲ႕ ေရထဲ့ျပီး အဖုံးပိတ္လုိက္ပါ။ ဖေယာင္းနံ႕ သင္းတဲ့ေရ ရပါမယ္။ ဒါကေတာ့ အိမ္မွာ အလြယ္လုပ္တဲ့နည္းပါ။
အဓိက သၾကၤန္ေၾကာ္ကုိေတာ့ သရက္သီး၊ သစ္တုိသီး၊ မရမ္းသီး ၊ဇျမြန္းသီး နဲ႕ ေတာ ေတြမွာသာ ရတတ္တဲ့ ကၽႊဲခ်ဳိရြက္ေတြနဲ႕ ေၾကာ္စားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အမ်ားအားျဖင့္ေတာ့ သရက္သီးသုံးၾကပါတယ္။
ဇျမြန္းသီးနဲ႕ ကၽႊဲခ်ဳိရြက္ေရာေၾကာ္ထားတဲ့
ဒါကေတာ့ မုဒုံနယ္ဘက္မွာခ်က္တဲ့နည္းပ
သၾကၤန္ေၾကာ္ ေၾကာ္ပါမယ္။
၁) သရက္သီး အစိမ္း ၂ လုံး (ခ်ဥ္ရပါမယ္) နဲနဲၾကီးတဲ့ အျခစ္နဲ႕ျခစ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ အရည္ေတြ ညွစ္လုိက္ပါ။ အခ်ဥ္ေလ်ာ့ ခ်င္ရင္ေတာ့ ေရေဆးျပီး အရည္ညွစ္ထုတ္လုိက္ပါ။
၂) ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္အလုံး ၅ လုံး ကုိ ေလးျခမ္းစိတ္ျပီး အလႊာေလးေတြ ခြာထားပါ။
၃) ပုစြန္ေျခာက္ အမႈန္ ၅ က်ပ္သား ခန္႕ (ငါးရံ႕ေျခာက္ ငါးကြန္းရွပ္ေျခာက္ တုိ႕နဲ႕လဲ ျပဳတ္ျပီး အရုိးႏႊင္ကာ ပုစြန္ေျခာက္ အစား သုံးလုိ႕ရပါတယ္)
၄) ငရုတ္သီးေတာင့္ ၅ ေတာင့္
ပထမဆုံး ျခစ္ထားတဲ့ သရက္သီးကုိ ၾကက္သားမႈန္႕ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ ဆား အနည္းငယ္ ငပိ တဇြန္း ေလာက္နဲ႕ ေရာနယ္ေပးပါ။
ဆီ ပူထဲ့ကုိ ငရုတ္သီးေတာင့္ ၅ ေတာင့္ကုိ ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားလုိက္ပါ။
ျပီးေတာ့ ဆႏႊင္းမႈန္႕ ၾကက္သြန္နီ ေတြကုိ ဆီသတ္ျပီး နယ္ထားတဲ့ သရက္သီးကုိ ထည့္ေၾကာ္လုိက္ပါ။ အဖုံးခဏပိတ္ျပီး မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီနဲ႕သရက္သီးေတြ က်က္ျပီဆုိ အေပါ့အငံျမည္းျပီး မီးပိတ္လုိက္ပါ။
သၾကၤန္ထမင္းကေတာ့ ထမင္းကုိ ေရမ်ားမ်ားနဲ႕တည္ျပီး ထမင္းလုံးေတြ ျပဲလာရင္ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဇကာနဲ႕စစ္ထားပါ။ (အေအးၾကဳိက္ရင္ေတာ့ ထမင္းေပၚမွာ ေရခဲတုံးတင္ထားပါ)
ဖေယာင္းေမႊးေရကေတာ့ ဒန္အုိးတလုံးထဲကုိ ဖေယာင္းတုိင္အတုိတေခ်ာင္း ခဏေလာက္ ထြန္းျပီး မီးျငိမ္းလုိက္တာနဲ႕ ေရထဲ့ျပီး အဖုံးပိတ္လုိက္ပါ။ ဖေယာင္းနံ႕ သင္းတဲ့ေရ ရပါမယ္။ ဒါကေတာ့ အိမ္မွာ အလြယ္လုပ္တဲ့နည္းပါ။
မြန္မ လက္ရာ စားစရာ
No comments:
Post a Comment