ပ်ားရည္ႏွင့္မတည့္ေသာအစားအစာမ်ား

















ပ်ားရည္ဟာေဆးဖက္၀င္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးဆိုတာကေတာ့ မွန္ပါတယ္။
သံုးတတ္ရင္ ေဆးဖက္၀င္ေပမယ့္ သူနဲ့မတည့္သည့္အရာေတြကလည္း အနည္းငယ္ ရွိေနပါတယ္။
အဲဒါေတြနဲ့ တြဲစားမိရင္ အခန့္မသင့္ရင္ ေအာ့အန္တာ၊ ေခါင္းမူးတာေတြကို
ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။
သတိထားႏိုင္ၾကေစရန္ ေစတနာျဖင့္ မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။
(၁) လက္ဖက္
(၂) အုန္းႏို့
(၃) ၾသဇာသီး
(၄) ပိႏၷဲသီး
(၅) ဥသွ်စ္သီး
(၆) မယ္ဇလီရြက္
(၇) တမာရြက္
(၈) ဆူးပန္းရြက္
(၉) ပိတ္ခ်င္းရြက္
(၁၀) ၾကာေစ့
အရာရာတိုင္းမွာ သတိေလးကိုေဆာင္ျပီး အႏၱရာယ္မ်ားကို ေရွာင္ႏိုင္ၾကပါေစ။
Credit :၀ရဇိန္မင္း
________________________________________________
ေရွးေခတ္ကပ်ားရည္စစ္မစစ္စမ္းသပ္နည္း
<-><-><-><-><-><-><-><-><->
.
ထုိဆိုခဲ့ၿပီးသည္တို႔မွတစ္ပါး ပ်ားရည္ကိုသာလွ်င္ က်န္းမာအသက္ရွည္ေရး အတြက္ အသံုးျပဳပံုမ်ားကို ဆက္လက္ေဖာ္ျပလိုပါသည္။ ထိုသို႔ပ်ားရည္အသံုး ျပဳရာတြင္ ပ်ားရည္အစစ္ျဖစ္ရန္အလြန္အေရးႀကီးေသာေၾကာင့္ ပ်ားရည္အ စစ္ျဖစ္ရန္ စမ္းသပ္ပံုမ်ားကို အနည္းငယ္ေဖာ္ျပလိုပါသည္။
ျမန္မာ႐ိုးရာတစ္ေလွ်ာက္လံုး၌ ပ်ားရည္စစ္မစစ္ကို နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္စမ္းသပ္ၾက၏။ ထိုနည္းတို႔သည္လည္း "တစ္ေက်ာင္းတစ္ဂါထာ တစ္ရြာတစ္ ပုဒ္ဆန္း"ဆိုသကဲ့သို႔ ေဒသအလိုက္၊ အမ်ိဳးမ်ိဳးကြဲျပားၾကေလသည္။ ထိုသို႔ မ်ားျပားလွေသာ ပ်ားရည္စစ္မစစ္ စမ္းသပ္နည္းမ်ားတြင္လြယ္ကူၿပီး၊ သဘာ၀က် ေသာ နည္းမ်ားကို ေယဘူယ်မွတ္သားသင့္ေပသည္။
(၁)ပ်ားရည္သည္ ေခြးကိုေကြၽးၾကည့္၍ ေခြးမစားလွ်င္ ပ်ားရည္အစစ္
ျဖစ္ၿပီး၊ ေခြးစားလွ်င္ပ်ားရည္မစစ္ႏိုင္။
(၂)ပ်ားရည္ကို ၀ါဂြမ္းတြင္ ဆြတ္၍ ထို၀ါဂြမ္းကို မီး႐ိႈ႕ၾကည့္ရသည္။
မီးေလာင္လွ်င္ပ်ားရည္စစ္ၿပီး၊ မီးမေလာင္လွ်င္ ပ်ာရည္မစစ္ပါ။
(၃)ပ်ားရည္တြင္ ပ်ားေကာင္မ်ားကို ခ်ၾကည့္၍ ပ်ားေကာင္မေသ၊ ေရ
ကူးသကဲ့သို႔ ကူးၿပီးထပ်ံသြားလွ်င္ပ်ားရည္စစ္ျဖစ္ၿပီး၊ ပ်ားေကာင္
သည္ ထိုပ်ားရည္တြင္ နစ္ၿပီးေသလွ်င္ ပ်ားရည္မစစ္ပါ။
(၄)ပ်ားရည္ပုလင္းတြင္ မန္က်ည္းေစ့ကိုထည့္ၾကည့္ပါ။ မန္က်ည္းေစ့
ေပၚေနလွ်င္ပ်ားရည္စစ္ၿပီး၊ ျမဳပ္သြားလွ်င္ပ်ားရည္မစစ္ပါ၊ ပုလင္း
ကုိေဇာက္ထိုးထားလိုက္လွ်င္ထုိမန္းက်ည္းေစ့သည္အျမန္ဆံုးေပၚ
လာသည္ကိုၾကည့္ၿပီး အျပန္အလွန္စမ္းသပ္ႏိုင္ပါသည္။
(၅)ပ်ားရည္ကို လက္ဖက္ေျခာက္စပ္ထားေသာ ေရေႏြးတြင္ထည့္
လိုက္၍ မဲသြားလွ်င္မစစ္ပါ၊ အေရာင္မေျပာင္ဘဲ ရွိေနလွ်င္ အစစ္
ျဖစ္သည္ ဟုမွတ္ယူရမည္ျဖစ္ေပသည္။
ပ်ားရည္အတုပင္ျဖစ္ေစ၊ ပ်ားရည္အစစ္ပင္ျဖစ္ေစ ထိုသို႔ စမ္းသပ္ၿပီး၍ အစစ္ျဖစ္ေသာပ်ားရည္သည္ စားေသာက္ေသာအခါ၌ -
-ႏႈတ္ကိုၿမိန္ေစတတ္၏။
-၀မ္းမီးကို ေတာက္ေစတတ္၏။
-ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္း ေစတတ္၏။
- ေသြးယိုစီး၊ ၀မ္းသက္ျခင္း၊ ႀကိဳ႕ထိုးျခင္းတို႔ကို ပယ္ေဖ်ာက္တတ္၏။
-၀မ္းတြင္းရွိ ပိုးတို႔ကို ေကာင္းစြာ ႏိုင္နင္း၏။
-အေရျပားကို ၾကည္လင္ေတာက္ ပေစ၏။
- ေၾကညက္ၿပီးေသာအခါ ေအးေသာသတၱိရွိ၏။ ေၾကညက္လြယ္၏။
- ရသဟရဏီအရသာကိုေဆာင္ေသာ တစ္ေထာင္ေသာအေၾကာတို႔ကို သန္႔ ရွင္းေစတတ္၏။
-သုက္ဓာတ္ကို ပြားမ်ားေစတတ္၏။ ခြန္အားကိုျဖစ္ေစတတ္၏။
-ကိုယ္ေရအဆင္းကိုထြန္းလင္းေတာက္ပေစတတ္၏။
- မ်က္စိ စေသာ အၾကည္ ဓာတ္တို႔ကို တိုးတက္ထက္ျမက္ေစတတ္၏။
-အရက္မူးေရာဂါ၊ ေတြေ၀ေသာ ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ၀ါသင့္နာေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစတတ္၏။
-အ႐ိုး က်ိဳးျခင္းကို လ်င္ျမန္စြာ သက္သာေစတတ္၏။
-ႏူနာ၊ ျမင္းသ႐ိုက္ေရာဂါ၊ ခယ႐ုဂ္ေရာဂါ၊ ေသာသေရာဂါ၊ ျမစ္ေျခာက္နာ တို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစတတ္၏။
-ထူျခားေသာစြမ္းရည္အားျဖင့္ပ်ားရည္သည္ ဆင္ေလာက္၀ေသာသူကို ကြၽဲေလာက္ပိန္ေစတတ္သည္။
-ထိုထက္ထူးျခားစြာ မွတ္သားၾကသည္မွာ အသစ္ျဖစ္ေသာ လတ္ဆတ္ေသာ ပ်ားရည္သည္ လူကို ၀ေစတတ္သည္။ အေဟာင္းျဖစ္ေသာ ပ်ားရည္သည္ လူကိုပိန္ေစတတ္သည္။
-လူတို႔၏ေကာင္းက်ိဳးကို ပ်ားရည္သည္ အၿမဲတေစျပဳတတ္သည္။
-ပ်ားရည္သည္ မိခင္ႏွင့္တူသည္။ လူသားတို႔အား မိခင္ကဲ့သို႔ အက်ိဳးျပဳ တတ္၏။ မိခင္သည္ပင္လွ်င္ သားသမီးတို႔အား ေဒါသအေလ်က္႐ိုက္ပုတ္ တတ္ေသး၏။ ပ်ားရည္သည္ မည္သည့္အခါမွ် လူသားတို႔အား မ႐ိုက္ပုတ္ တတ္၊ လူသားတို႔၏ အက်ိဳးမဲ့ကို မည္သည့္အခါမွ် မျပဳတတ္ဟု ေရွးေဟာင္း စာေပတို႔၌ ဆို႐ိုးရွိ၏။
ထိုဆိုခဲ့သည္တို႔သည္ အစစ္ျဖစ္ေသာပ်ားရည္ကို ဆုိ လိုျခင္းျဖစ္သည္။
ပ်ားရည္ရရွိေသာ ပန္းပြင့္၏ စြမ္းရည္အလိုက္ ပ်ားရည္၏ အစြမ္းသတၱိကား အနည္းငယ္ ေျပာင္းလဲတတ္ၾကကုန္၏။

"ပ်ားရည္ႏွင့္ အပူအေအး"
ပ်ားရည္ကို ပူသည္ဟူ၍လည္းေကာင္း၊ ေအးသည္ဟူ၍လည္းေကာင္း အမ်ိဳးမ်ိဳး၀ိ၀ါဒကြဲေနၾက၏။ အမ်ိဳးမ်ိဳး ေျပာဆိုကုန္ၾက၏။ ထိုတြင္စားသံုး ၾကည့္ျခင္းျဖင့္ ပူရွိန္းေသာ အရသာကိုလည္းေကာင္း၊ ေရငတ္ျခင္း၊ ဆာ ေလာင္ျခင္းတုိ႔ျဖင့္ လည္းေကာင္း၊ ပူသည္ဟုဆိုၾကကုန္၏။ ခ်ိဳခြၽဲေအးေသာ သေဘာျဖင့္လည္း ေအးသည္ဟု ဆိုၾကျပန္သည္။ စင္စစ္ ပူသည္ေအးသည္ ဟူေသာ ျပႆနာသည္ ေျဖရွင္းစရာမလိုသကဲ့သို႔ မွတ္ယူအပ္၏။ ပ်ားရည္ တြင္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာေအာင္းေနေသာ ေတေဇာသည္းေျခအခိုးသည္ ရွိရၿမဲ ျဖစ္သည္။ ထိုအခိုက္ ပူသည္ဟုမွတ္ယူအပ္၏။ သို႔ေသာ္ စားေသာက္သံုးေဆာင္ေသာအခါ၌ တစ္ဖက္စြန္းသို႔မေရာက္ေသာ မွ်တေသာ အေအးဓာတ္စြမ္းရည္ကို ေပးႏိုင္၏။ ပ်ားရည္ကို ေရွးသူတို႔ မ်က္စဥ္းခတ္ၾကသည္ကို ေထာက္၍လည္း ေအးေၾကာင္းသိသာႏိုင္ေပသည္။

"ပ်ားရည္ကို မက်ိဳခ်က္ရ"
က်ိဳခ်က္၍ အသံုးျပဳရေသာ ေဆးဖက္မ်ားတြင္ ပ်ာရည္သည္ ပါ၀င္လာ ေသာအခါ ပ်ားရည္ကို တိုက္႐ိုက္မက်ိဳခ်က္ရေပ။ ပ်ားရည္ကိုမက်ိဳခ်က္ရျခင္း အေၾကာင္းမ်ားကား-
(၁)ပ်ားရည္တြင္ပါ၀င္ေသာ သဘာ၀ၾသဇာဓာတ္သည္ မီးႏွင့္ေတြ႔ေသာ
အခါ ေပ်ာက္ပ်က္သြားတတ္ျခင္း။
(၂)အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာ ပန္းပြင့္တို႔မွ ၀တ္ရည္မ်ားကို စုေဆာင္းထားျခင္းျဖစ္
၍မီးႏွင့္ေတြ႔ေသာအခါ အခ်င္းခ်င္း ပဋိပကၡျဖစ္တတ္ျခင္း။
(၃)အဆိပ္ရွိေသာ ပန္း၀တ္ရည္မ်ား ပါ၀င္ေနျခင္း။
(၄)အဆိပ္ရွိေသာ ပ်ားေကာင္မ်ားက ျပဳလုပ္ဖန္တီးထားေသာပစၥည္း
ျဖစ္ေနျခင္း။
(၅)ေအးေသာ သေဘာသတၱိရွိျခင္းေၾကာင့္ မီးပူႏွင့္ ပဋိပကၡျဖစ္တတ္
ျခင္း စေသာအေၾကာင္းမ်ားျဖစ္တတ္ကုန္၏။
"ပ်ားရည္ကို က်ိဳခ်က္လိုလွ်င္"
ပ်ားရည္ကို မီးႏွင့္မက်ိဳခ်က္ရဟု ဆိုေသာ္လည္း မျဖစ္မေန က်ိဳခ်က္ရန္ ႀကံဳလာေသာအခါ အျပစ္ကင္းေသာ က်ိဳခ်က္နည္းျဖင့္ က်ိဳခ်က္ရန္လိုအပ္ ေပသည္။
(၁)ပ်ားရည္ ၈-ဆတြင္ ေရတစ္ဆေရာပါ၊ ထို႔ေနာက္က်ိဳခ်က္ပါ၊ေရကုန္
၍ပ်ားရည္ခ်ည္းက်န္ေသာအခါ ပ်ားရည္သည္ အျပစ္ကင္းစြာျဖင့္
ေၾကက်က္ၿပီဟုမွတ္ယူရသည္။
(၂)ေဆးဖက္တို႔ျဖင့္ ေရာေႏွာက်ိဳခ်က္လိုေသာအခါ အလံုးစံုေဆး
ဘက္တို႔ကိုက်ိဳခ်က္ၿပီး၍ ခြင္ေပၚမွ ေဆးကိုခ်ၿပီးမွ ထည့္လိုေသာ
ပ်ားရည္ကိုထည့္ပါ။ ၿပီးမွနာနာေမႊပါ။ ထိုသို႔ျပဳလုပ္ျခင္းျဖင့္
အျပစ္ကင္းေသာ ပ်ားရည္၏ ေၾကက်က္ျခင္းကို ေရာက္သည္ဟု
မွတ္ယူရသည္။
ျမန္မာ့အာယုေဗၺဒ သိမ္ျဖဴေဆးသိပၸံဆရာေတာ္
ေရးသားေသာ " အုိမႈႏွင့္ဆုိင္ရာ ျပႆနာမ်ား "စာအုပ္ မွ ပ်ားရည္(၃)


No comments:

Post a Comment